-

det var inte alls meningen att det skulle bli en kliffhanger med förra inlägget utan jag började skriva och trodde sen att jag bara sparat det och skulle fortsätta skriva vid tillfälle. men tydligen hade jag publicerat det.


som jag avslutade så kom läkarna och sa att de på magnetröntgen sett att det var en akut osteomyelit i höger axelled/överarm.  det betyder att hon hade vätska/var inuti benet som trök ut på membranet och även orsakat en spricka i benet. så inte konstigt att hon hade ont! en infektionsläkare kom också upp på kvällen den 20/6 och berättade lite mer. att det är en smärtsam upplevelse och det behövs ordentlig smärtlindring, intravenös behandling med antibiotika de första 5 dagarna innan fortsatt behandling 6-8 veckor hemma med antibiotika. läkaren som vi haft på avdelningen är med och informerar att CRP låg på 209, de kunde inte mäta den med maskinen på avdelningen så de fick skicka till lab.
även en ortoped kommer och säger att hon är uppsatt på operationslista inför morgondagen för eventuellt behöva sätta dränage. de ska diskutera henne på morgonmötet dagen efter om de krävs operation. bilderna på armen skickas även till Astrid Lindgrens ortopedbakjour i Stockholm och barnortopedläkare i Uppsala för konsultation. hon sätts då på svält införe eventuell operation under morgondagen.
jag bryter ihop för första gången efter de nyheter att det kanske krävs operation.

de sätter in morfin kontinuerligt och första dosen på kvällen den 20/6 biter inte alls utan hon har fortfarande väldigt ont. de upptäcker då att dosen är fel antecknad så rätt dos ges och vi får den första natten som är helt okej på flera dagar!

den 21/6 så kommer de på ronden och berättar att de beslutat att avvakta med operation och ska fortsätta med konservativ behandling, alltså antibiotika, så länge hon svarar bra på det.
pvk:n de använt på vänsterhanden fungerar inte som den ska på morgonen så de får avveckla den, embla henne och sätter sen ny på vänsterhanden.
hon är hela dagen väldigt trött och fortsätter äta väldigt väldigt dåligt.

alla dagar fram tills midsommarafton har pappan varit med på sjukhuset men åker hem till bubbas vid 13-tiden och moster M kommer istället för att göra mig och bönan sällskap på sjukhuset.


innan pappan åker hem så mäter vi båda överarmarna på bönan för nu är höger armen svullen! det skiljer 1,5cm. hon har nu helt slutat använda högerarmen och hon kan inte längre sätta sig upp i sängen och armen bara ligger. vi får inte eller röra henne.
när hon ska få smärtlindring under eftermiddagen så bara skriker hon av smärta när de ger så det visar sig att den går subcutant. inte konstigt det gjorde ont! den ta ut och en ny sätta efter de emblat i armvecket.

blir en väldigt lugn midsommarafton och moster har med sig smörgåstårta och jordgubbar som vi två vuxna mumsar på, bönan äter två chokladbitarna och nästan en hel banan och en jordgubbe.

bönan har tagit denna tjusiga bild på moster när hon matar henne med lite pannkaka hon fick i sig på midsommarkvällen.
vi får höra på kvällen att CRP gått ner från 234 (!!!) till 191 så vi ringer med de goda nyheterna till de som firar midsommar hos morfar och mormor, där pappan och bubbas är.


sen senare på kvällen önskar hon helt plötsligt ägg från smörgåstårtan som fanns kvar. mormor som ska komma på midsommardagen för att sova kvar blir tillsagd att ta med sig kokta ägg.

midsommardagen, 23/6, och CRP är nere på 133. de kopplade kvällen innan på annat dropp med mer energin och näring i då hon inte ätit ordentligt på flera dagar.
ett rätt så lindrigt smärtgenombrott på natten men fortsatt svullen och kan inte sätta sig upp.
äter sen väldigt bra till lunch, iallafall om man jämför med dagarna innan.

vi får besök innan lunch av Cissi och Krister som har med sig pussel och en stor gosig nalle. hon är under besöket vaken och rätt så pigg, busar fast hon sätter sig aldrig upp. moster, Cissi och Krister åker och mormor kommer och bönan äter alla de tre äggen mormor hade med sig!

sen sover hon mellan 14-18 och jag ser att hon börjar bli blek och varm. temp tas och hon har feber igen, 38,2.
hon får extra alvedon plus morfin och efter en timme är febern nere igen.
jag blir helt ifrån mig och försöker bita ihop men förstår inte varför hon helt plötsligt blir sämre när hon borde bli bättre!
vaknar till och äter pannkaka vid 19 och sköterskan kopplar bort näringsdroppet för att se om det gör något på aptiten.

det verkar fungera för 03.30 efter att ha fått alvedon och morfin intravenöst vill bönan ha mjölk och flingor! ligger då på mage med stöd av armarna under sig och blir matad med det.

på ronden på morgonen den 24/6 får vi godkänt att lämna rummet för första gången! vi får låna en vagn så vi kan ta oss ut och runt lite. mormor och jag får inte hjälpa henne alls utan hon ska själv sätta sig och ta sig till vagnen. med möda sätter hon sig och med liiite assistans kliver hon i vagnen från sängen.
drar "hundvalps-ögonen" på mormor och för en rosa björn från kiosken och vi går ut och får lite sol!


på eftermiddagen kommer morfar, som har mer ägg med sig, och pappan och bubbas!
hon kämpar sig upp och vill med ut till lekrummet på avdelningen. hon orkar tom gå själv bort.

det provades bla fotbollsspel


hon blev efter en kort stund väldigt trött och fick ont i armen. jag fick inte bära henne tillbaka till rummet eller upp i sängen, hon tog sig själv dit och upp och la sig sen bara på magen, precis så hon kunde ligga på sängen och somnade en stund. vi sa hejdå till bubbas som åkte hem med morfar och mormor och pappan blev kvar hos oss.


25/6 måndag.
de informerar på ronden att det nu ska börjas ge medicin oralt, både pappan och jag förstår att det kommer inte bli lätt!

hon är dock piggare idag och äter skapligt! 
hon tar sig tom en liten cykeltur på avdelningen!

vi får efter en hel del kämpande ändå inte i henne varken antibiotikan eller morfin! när de då ska ge det intravenöst så går även den pvk:n subcutant! hon emblas men vi får order att fortsätta försöka få i henne oralt! vi kämpar, hotar, mutar! försöker hålla och tvinga i henne men hon spottar bara ut. vi försöker blanda i gott att dricka, hon vägrar dricka. stressen att vi måste få i henne gör oss väldigt opedagogiska och jag blir riktigt arg och säger att hon måste dricka för jag vill åka hem till bubbas! 

sköterskan fixar så vi får tabletter utskriva istället för att prova med det. tabletterna finns då inte på Apoteket på sjukhuset utan pappa får slänga sig iväg.
under tiden allt med att få i henne antibiotikan så fick vi besök av faster S, Stella, Emilia och farmor. jag helt slut av alla känslor och stress var tyvärr inte vidare sällskaplig. bönan blev iallafall glad och pigg en stund av besök!
klockan drog iväg och de kom med en krossad tablett för att prova få i henne. det gick inte alls! så, de fick helt enkelt sätta en pvk på handen och ge henne antibiotikan intravenöst vid 19.
besöket åker hem, pappan kommer med tabletterna och mat från Max. men då sov det en trött bönan. tog på krafterna att motstå att ta sin medicin!

sköterskan på natten tycker sen på natten att vi ska ge morfin oralt. pappan säger att det inte går, sköterskan säger då att hon gör det. hon försöker ungefär en minut och får sig nästan en redig käftsmäll av bönan och ger sen upp och kommer med morfin och ger intravenöst.

26/6, tisdag.
hon sover gott på natten men är så helt sjukt svettig så det rinner. hon duschar sen själv på förmiddagen men använder inte högerarmen.
vi får in en annan sort antibiotika som faktiskt inte smakar så illa! blandat med lite saft så får hon faktiskt i sig det, med mycket tjat! går skapligt under dagen att få i henne de tre doserna.
på kvällen går vi ner till lekterapin och leker och grejer ett tag. väldigt uppiggande för oss alla tre!

27/6, onsdag.
10.15 så kommer det två sjukgymnaster och pratar lite med oss vad vi ska tänka på när vi får komma hem. att hon inte ska klättra högt, lyfta tungt och ta det lugnt för att inte skada armen men ska inte heller undvika att använda armen.
när sen läkaren kommer på ronden levererar hon de goda goda nyheterna att vi får åka hem!! vi blir överlyckliga och tårarna rann, iallafall på mig!
 pappan och jag packar snabbt ihop, bönan får lunch och vi får med oss sprutor färdiga med klonidin som hon ska ha mot smärtan.
vi säger tack och hej och rullar hemåt vid 13!

stannar till och handlar lite så vi har kvällsmat sen åker vi allihop och hämtar bubbas på förskolan! blev mycket kramar och tårar (jag igen) där på förskolan!
lugn kväll hemma med nya filmen Coco som vi köpte till dem på väg hem. blev lite sent men sen slocknade vi alla innan 22, extremt glada att vara hemma tillsammans!
Allmänt | |
Upp